diumenge, 27 de gener del 2019

Sortida al Castell de Sta. Perpètua de Gaià

El tram del riu Gaià que transcorre pel terme de Pontils (Conca de Barberà) va ser l’indret escollit per la Secció per fer la segona excursió del trimestre. Concretament va ser una ruta circular de 8kms, amb sortida i arribada a Pontils, i que ens va portar fins al Castell de Sta. Perpètua de Gaià.
El grup d’excursionistes vam sortir de Pontils tot seguint el GR-7, direcció Vallespinosa fins a les restes del Mas de Ricreu. Allí vam deixar el GR per seguir, de baixada, la pista que voreja la rasa de Ricreu, fins arribar al riu Gaià, sota mateix del cingle del Castell de Sta. Perpètua de Gaià (s. X). Des d’allí vam enfilar el camí que porta a les restes del castell, d’on en destaca la torre triangular, i les restes de l’església barroca de Sta. Maria (s. XIX) que va substituir l’església romànica datada del 1172.
Un cop vam poder visitar les restes d’aquests edificis, gaudir de les vistes que ens oferia aquest lloc privilegiat, i fer la foto de grup de rigor, vam desfer el camí fins tornar a trobar el riu Gaià. Ara tocava anar remuntant el riu fins arribar al poble de Pontils.
De seguida que vam començar a caminar pel costat del riu vam trobar-nos amb la bauma de l’hort del Soler, un racó ben bonic i tranquil. Més endavant ens va tocar passar el riu amb l’ajut de pedres i branques, ja que la passera estava trencada per alguna riuada. Així vam arribar fins a la reclosa del Molí del Soler, una resclosa semicircular del riu Gaià, de grans dimensions, que alimentava els horts i molins situats més avall.
Ja enfilàvem el tram final de l’excursió quan tornava, una altra vegada, creuar el riu Gaià. També aquí, la passera destinada a facilitar el pas estava desplaçada per alguna avinguda d’aigua així que no va tocar altre remei que descalçar-nos, arromangar-nos els pantalons fins més amunt dels genolls i creuar el riu. Tot i la freda temperatura de l’aigua, també vam passar una bona estona superant aquest contratemps.
A l’altra riba ens esperaven les restes del Molí del Jonquer. Un antic molí fariner del qual poc més en queda que les quatre parets. Des d’aquí ja només ens quedava poc més mig quilòmetre per arribar a Pontils, on vam donar per acabada l’excursió dinant a l’àrea de lleure del mateix poble.
 
 
Fotografies Josep Andreu i fotografia de grup Cesc Escoda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada