dimecres, 19 de novembre del 2014

Sortida a Vallclara i els boscos de castanyers

El Camí dels castanyers de Vallclara és un dels diferents tipus de boscos que podem trobar a l’entorn de Vallclara: alzinars, castanyedes i bosc de ribera amb freixes i oms entre altres.

Un recorregut que permet conèixer el mas de la Llana, un dels masos més importants del terme de Vallclara, i endinsar-nos per un bosc de castanyers exuberant.

Aquesta ruta és recomanable de fer-la a la tardor, per tal d'apreciar el cromatisme canviant dels boscos de castanyer que encara es conserven als vessants obacs de les Muntanyes de Prades.

Cal dir, però, que el seu estat de salut és molt precari.

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

La sortida i l'arribada és en un revolt del Camí del Bosc.

La primera part de I'itinerari no presenta cap sorpresa i ens ha portat fins poc després del Mas de la Llana, que està restaurat actualment, amb la seva gran noguera al seu davant. Hem anat seguint els pals indicadors cap a Riudabella. Ens hem desviat a la dreta, fem una pujada per terreny pissarrós i a l'altra banda ja hem arribat al Fondo, al Barranc de la Salanca.Primer es veuen alguns castanyers però al cap d'una estona hi estem totalment envoltats. Quins colors! Un veritable plaer.

Hem vist, no obstant, moltes branques seques i sembla que té a veure amb una malaltia dels castanyers.

El camí anava pujant i es feia més estret. Vam agafar un trencall a l'esquerra per travessar el barranc de la Salanca i, en la difícil pujada, és on trobem els millors exemplars de castanyers. Abans d’arribar val coll de Palau vàrem girar cap a la dreta, seguint un sender planer i boscós, molt agraït.
  

Dalt, pels voltants del coll d'en Ponç, a sota de la Punta del Sales (coneguda també com de l'Asturiano o de Les tres Alzines), i vorejant els 1.000 metres d'altitud, hi vàrem trobar unes esplèndides vistes i una estona per descansar gràcies al terreny pla.

La baixada ens va portar mes sorpreses: grans vistes del Bosc de Poblet i de Vilanova de Prades, i l’espectacular vista de l'abric de Viern, amb la seva gran bassa que abasteix d’aigua al municipi  de Vallclara.

Després d’un tram de difícil baixada, amb fort desnivell, retrobàrem una vegetació sorprenent i un  nou bosc amb castanyers, el Barranc dels Castanyers.

Sortint del bosc, vam retrobar el camí d'anada poc abans del Mas de la Llana, que ens va portar al punt de sortida.


Distància:       11 km
Desnivell (pronunciat en dos trams concrets): pujant i baixant:    400m  Fotografies: Cesc Escoda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada