dimecres, 26 de febrer del 2014

45 Renovació de la Flama de la Llengua Catalana a Montserrat

A peu, procedents de Collbató, a les 09:30h van arribar els primers excursionistes de Reus, portadors de la FLAMA DE LA LLENGUA CATLANA.
A les 10:00h la resta d’excursionistes de Reus i altres procedents de tot Catalunya i de la resta dels Països Catalans, es van concentrar a la Plaça de l’Estació per iniciar la comitiva cap a la Basílica.
A la Plaça, la Comissió organitzadora integrada per les cinc Entitats excursionistes de Reus va presentar la FLAMA al Pare Abat Josep M. Soler, que va sortir a rebre-la.

Ja a l’interior de la Basílica, la Missa conventual i el cant del Virolai per part de l’Escolania de Montserrat, van estar acompanyats en tot moment per la FLAMA.
A continuació, a l’atri, es va procedir a la RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA, tot encenent novament la llàntia que, de forma permanent, roman encesa per a recordar a tothom en permanent compromís dels excursionistes amb la LLENGUA CATALANA.
Van pronunciar parlaments, en Jordi Merino en representació de la FEEC, en Cesc Escoda, en nom de les cinc Entitats excursionistes de Reus i el Pare Abat Josep M. Soler.

Posteriorment, els participants es van traslladar a la Sala de la façana per donar pas als actes finals de la 45 RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA.
En Cesc Escoda, de la Secció Excursionista del Reus Deportiu, va presentar i conduir l’acte, donant en primer lloc la paraula a Jaume Gilabert-Padreny, que va pronunciar unes breus paraules en nom de les Entitats excursionistes de Reus organitzadores.
A continuació, infants que representen els Instituts i Escoles de Reus i del Baix Camp, coordinats pel Centre de Recursos Pedagògics Reus-Baix Camp,  va crear “poemes visuals que recollien el simbolisme de la Flama de la Llengua Catalana”, que van entregar als representants de les escoles catalanes “LA BRESSOLA”, amb la finalitat que els destinataris d’aquests treballs, siguin els nens i nenes de la Catalunya Nord en el seu procés d’aprenentatge de la LLENGUA CATALANA i dels símbols de Catalunya.
A continuació van intervenir representants de l’Institut d’Estudis Catalans, del País Valencià i de la Franja, donant suport a la FLAMA i denunciant la difícil situació de la Llengua catalana en els seus territoris.
A continuació va prendre la paraula a JORDI MIR, impulsor, entre d’altres de la RENOVACIÓ DE LA FLAMA, per tal de fer la presentació de les recent editades “OBRES COMPLETES” de Pompeu Fabra.
Acabada la seva intervenció, es va passar la paraula a Josep Murgades que va parlar de forma clara, crítica i convincent sobre l’estat actual de la Llengua catalana, arrencant dels assistents uns intensos i càlids aplaudiments de suport i complicitat.
Maise Cunill, en nom de LA UNIÓ EXCURSIONISTA LLANÇANENCA, per delegació de la FEEC, VA agafar el relleu per a celebrar la 46a edició l’any 2015.
Va intervenir a continuació, el Sr. Carles Pellicer, Alcalde de l’Ajuntament de Reus que, acompanyat de quatre Regidors, es va desplaçar fins a Montserrat per gaudir d’aquesta celebració i acompanyar als excursionistes en la festa de la FLAMA, procedint a la seva pràctica cloenda.
La comissió organitzadora, representant a les cinc Entitats excursionistes de Reus, van insistir en la demanda per a la Ciutat de Reus, d’un monument a la figura de Pompeu Fabra, com a seny ordenador de la Llengua catalana. A aquesta sol·licitud el Sr. Alcalde hi va contestar afirmativament.
Amb la lluïda i aplaudida actuació musical de la soprano Núria Puig i de la coral “HARMONIA REUSENCA” es van donar per finalitzats els actes d’aquesta 45 RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA.
Un dinar conjunt al Restaurant de Montserrat, va permetre als participants compartir vivències, anècdotes i nous projectes sorgits de la intensa activitat cultural viscuda les darreres sis setmanes en motiu d’aquesta celebració.
 
Fotografies: Blanca Cabré

NOTICIES:

Canal Reus: VÍDEO DE LA NOTÍCIA (a partir del minut 4:23)
Reusdigital.cat: TEXT 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada